Sacrale Chakra

“Oranje is de gelukkigste kleur.”   Frank Sinatra

Oranje is een  warme kleur en in tegenstelling tot rood bevat het de subtiele verzorgende eigenschappen van de Jang energie. Traditioneel wordt de kleur geassocieerd met het seizoen van de herfst, bepaalde feestdagen en vieringen. In Asië is het een belangrijke symbolische kleur in het Boedhisme en het Hinduïsme. In relatie tot voedsel vertegenwoordigd het vooral de hete specerijen.

Oranje is een zeer positieve kleur en biedt emotione kracht in moeilijke tijden. Het versterkt onze creatieve talenten, zelf-respect, vrijheid, optimisme en plezier van zintuiglijke waarneming. Positieve aspecten zijn: energie, enthousiasme, sensualiteit, sexualiteit, generositeit, socialiteit, plezier, inventiviteit en constructiviteit.

Het is de kleur die ons verbindt. Dat is waarom vele restaurants gebruik maken van verschillende pastel versies van oranje om de eetlust te verhogen en conversatie te promoten, waardoor hun gasten aangemoedigd worden om een aangename tijd te beleven.

orangechakra
Iyengar yoga – Supta Baddha Konasana

Oranje en de Sacrale chakra { Swadhisthana }

Oranje wordt geassocieerd  met de Sacrale chakra, deze bevindt zich juist onder de navel en staat symbool voor de vrouwelijke energie. Het vertegenwoordigt het water element en beïnvloedt de stroom van vloeistoffen in ons fysieke lichaam. Aangezien water de mogelijkheid heeft om op te lossen, te vernietigen, te reinigen en te regenereren, wordt de sacrale chakra ook wel in verband gebracht met onze emoties –  onze tranen van vreugde en onze tranen van verdriet. Door de vrije stroom van onze emoties te belemmeren, kan deze chakra geblokkeerd geraken. De kleur oranje helpt ons om de chakra te openen door onze energiedoorstroming terug op gang te brengen. Wanneer deze chakra zijn volle potentieel bereikt, worden de krachten van een persoon geopend en hun sensitiviteit wordt verhoogd.

De Sacrale chakra stimuleert de schildklier en bestuurt het geslacht, urine-organen, de nieren, de bloedsomloop en de stofwisseling. Zijn endocriene klieren zijn de eierstokken en teelballen.