Wat gebeurd er in jouw lichaam wanneer je water drinkt

Water drinken is iets vrij simpel, een automatisch proces dat voorkomt uit onze behoeften. Water speelt een belangrijke rol niet enkel in het op peil houden van onze hydratatie-niveaus, maar in zo veel meer processen.

De noodzaak van water voor het functioneren van het menselijk lichaam (voor organen zoals onze lever, ons spijsverteringskanaal, onze hersenen, …), maken het nog belangrijker om te begrijpen waarom water drinken zo belangrijk is en welk soort water we dan het best tot ons nemen. Drinkwater, zelfs wanneer het gezuiverd is, behoudt nog de informatie van zijn verontreinigingen.

Enkele belangrijke feiten over wat er juist gebeurt als we water drinken:

Water verlicht onze dorst voor het in de bloedstroom wordt opgenomen

Dorst is de hunkering naar vloeibare stoffen, het activeert het basisinstinct van dieren om te drinken . Het is een essentieel mechanisme om onze vochtbalans stabiel te houden. Het ontstaat uit een gebrek aan vocht of een toename van de concentratie aan bepaalde osmolieten, zoals zout. Als het watervolume van het lichaam onder een bepaalde drempel komt of de concentratie osmolieten te hoog wordt, geven de hersenen het signalen ‘dorst’.

Water activeert onze nieren

Elke dag filteren onze nieren ongeveer 115-140 liter vloeistof. Hiervan verlaat ongeveer 500-1500ml het lichaam in de vorm van urine, en de rest komt terecht in onze bloedstroom. Water is essentieel voor de nieren om te functioneren.

Water helpt onze cognitieve prestaties

Water is essentieel voor de prestaties van de hersenen. Onze hersenen zijn afhankelijk van een goede hydratatie om optimaal te functioneren. Hersencellen vereisen een delicaat evenwicht tussen water en verschillende elementen om te werken, wanneer je te veel water verliest, is dat evenwicht verstoord. Uw hersencellen verliezen hun efficiëntie.

Water houdt ons gelukkig

Studies hebben ook aangetoond dat uitdroging significante dips in de stemming kan veroorzaken, dit is belangrijk om weten als u lijdt aan een depressie of een andere stemmingsstoornis.

Water vermindert gewrichtspijn

De juiste hoeveelheid en toevoer van vocht krijgen, is cruciaal voor het handhaven van een goede demping in gewrichten. Goede hydratatie is een noodzakelijke voorwaarde voor het houden van gezonde gewrichten.

Water beschermt de ruggengraat

Water is een cruciaal onderdeel van één van de meest krachtige beschermingsmechanismen van het zenuwstelsel: de cerebrospinale vloeistof. Deze vloeistof circuleert rond de ruggengraat en de hersenen, zorgt voor een beschermende “support” het helpt afvalstoffen afvloeien en stabiliseert het systeem als geheel. Deze vloeistof bestaat voor 99 procent uit water en een daling van het volume of een verandering van de concentratie van deze stof is niet positief voor het lichaam als geheel.