De Wortelchakra

Het lichaam liegt nooit. – Martha Graham

De Wortelchakra is de eerste chakra en ligt aan de basis van de wervelkolom. De naam in het Sanskriet voor deze chakra is Muldhara wat betekent “wortel” en “ondersteuning”. Het is ons vitaliteitscentrum, verbonden met de aarde en haalt zijn energie uit de grond.

De wortelchakra verbindt ons met onze oer-natuur en de spirituele energieën van onze voorouders. Zijn polariteit ligt in het inademen en het uitademen. Wanneer deze chakra in balans is, voelen we ons veilig en zijn we in staat om alle andere chakra’s te harmoniseren. Wanneer hij uit balans is kunnen we angstig, gestrest en zonder focus zijn. Om te transcenderen naar de wortelchakra moeten we onze dierlijke overlevingsinstincten zien te overstijgen.

De Hoofd-tot-Knie houding (janu sirsasana) is een geweldige manier om de wortel chakra in evenwicht te brengen.

Iyengar yoga – janu sirsasana

“Rood”, schrijf ik “is de kleur van het leven. Het is bloed, passie, woede. Het is onze menstruele flow en het is er na de geboorte. Het staat voor begin en geweldadig einde. Rood is de kleur van de liefde. Kloppende harten en hongerige lippen. Rozen, Valentijntjes, kersen. Rood is de kleur van schaamte. Crimson wangen en vergoten bloed. Gebroken harten, open aderen. Een brandend verlangen om terug te keren naar wit.” – Mary Hogan

De wortelchakra wordt beïnvloed door de kleur rood, het symbool van het leven, dus als we bewustzijn brengen naar de basis van onze ruggengraat door het visualiseren van de kleur rood, stimuleren we de bruisende stroom van energie. Bijgevolg, gaat onze hartslag versnellen en de bloedsomloop toenemen. We voelen ons energieker. Soortgelijke resultaten kunnen worden bereikt door het drinken van rode vloeistof of het eten van voedsel met rode energie.

Het creëren van een sterke evenwichtige wortelchakra is een levenslang proces. We moeten dagelijks de stroom van energie harmoniseren en onszelf toestaan om het verlangen te voelen om te leven, om veilig te zijn, en om bemind te worden.